O nás

vítejte

Náš příběh

Vinařství Rauš je moravským rodinným vinařstvím, rozkvétajícím díky péči sklepmistra a someliera Miroslava Rauše, somelierky Milady Tomečkové A Miroslava Rauše ml.

Pan Miroslav Rauš st. je kreativním a velmi zkušeným vinařem kterému je vždy při ruce jeho druhý nejstarší syn Miroslav Rauš ml., který se pod jeho vedením učí vinařskému umění.

Ve vinařském prostředí se Miroslav Rauš st. pohyboval již jako malý chlapec. Je synem mikulovského bednářského mistra Vítězslava Rauše, který byl vyhlášený svou výjimečnou zručností při výrobě sudů a po boku tatínka pronikal do tajů výroby vína.

Po roce 1989, kdy bylo v České republice umožněno volně podnikat, si pod dojmy z dětství zvolil vinařství jako svůj profesní obor.

Vinařství Rauš si díky svému širokému sortimentu a kvalitě vín získalo dobré jméno a oblíbenost mezi českými i zahraničními milovníky vín.
S našimi víny se účastníme tuzemských i mezinárodních soutěží, na kterých pravidelně sklízíme úspěchy. Nejvíce si ceníme zlaté medaile z mezinárodní soutěže FESTWINE 2015 za Autorský sekt, který dosáhl nejlepšího hodnocení v celé soutěži. Krále vín 2013 za slámové víno Rulandské šedé 2011 a mnoha dalších.

Náše vína

Vinařství se vyznačuje výrobou přívlastkových vín a to především vysoce kvalitních bílých vín.
Vína získávají svou jedinečnou chuť díky nezaměnitelnému vlivu místního mikroklima Pálavy, která chrání naše vinohrady před velkými bouřkami a zajišťuje neustálý sluneční svit. Její vápencový masiv propůjčuje vínům charakteristiké vlastnosti, jenž nabízí pouze oblast Jižní Moravy.

Tato ojedinělost se projevuje i v červených vínech našeho vinařství. Jejich výroba byla zavedena
v roce 2009, po vzoru velkopavlovických vinařů, z 19. stol. Princip výroby souvisí s dlouhou macerací rmutu modrých hroznů a následným zraním vína v dubových sudech po dobu 12 až 24 měsíců. Pro zrání používáme dřevěné barique sudy z Francie.

Co všechno ještě umíme

Během posledních dvou let vinařství obohatilo svůj sortiment o perlivá vína a sekty, které jsou vyráběny tradiční metodou kvašení v láhvi.
Vinařství se může pochlubit edicí červených vín, k nimž byla připravena čokoláda,ze specializované čokolaterie zabývající se snoubením vín s čokoládou.
Další specialitou je výroba ledových a slámových vín, a také Pineau (fortifikované víno tzn. dolihované) z typických pálavských odrůd.
Mimo jiné se vinařství okrajově věnuje výrobě brandy.

Vinice a zpracování

Hrozny sklízíme z vinic katastrálního území vinařských obcí Sedlec a Úvaly.
Vinice se rozkládají na dohled od největšího moravského rybníku Nesyt s významným vlivem vápencových bradel Pálavy (tzn. s významným vlivem vápencových částic obsažených v půdě a stabilním klimatem rybníku).

Naše nejlepší vína pochází z tratí Hůrka a Nad Nesytem.
Roční produkce vín je 40 000 láhví.
Zpracování hroznů je situováno co nejblíže k vinicím a to v obci Úvaly. Lahvování a zrání probíhá v Mikulově v sídle firmy.
Pro zrání vín využíváme několika podlažních středověkých sklepení, pocházejících ze 17. stol. vybudovaných řádem Piaristů, se stabilními klimatickými podmínkami.

Je to právě víno naší společnosti, které Vám jako jeden z mála produktů na světě dokáže na krátkou chvíli propůjčit pocit, jenž přináleží jen bohům. Již staří Slované se věnovali konzumaci vína měrou nemalou.
Jsme přesvědčeni, že naše vína jsou plně kompatibilní s Vašimi gastronomickými návyky a věřte, že právě naše vína Vás přivedou do rauše.

Vinaři

Náš tým

Milada Tomečková
Milada Tomečková
Ředitelka Vinařství
Miroslav Rauš
Miroslav Rauš
Emeritní Sklepmistr/Sommelier
BA. Miroslav Rauš ml.
BA. Miroslav Rauš ml.
Sommelier, Obchodní zástupce ČR
Lukáš Polišenský
Lukáš Polišenský
Obchodní zástupce ČR

Vinařství Rauš

Od hroznu k plné lahvi, toto vinařství ví jak potěšit a upoutat.

DOPORUČUJI

Jara VLK Suský
Jara VLK SuskýRytíř vína

Vinařství Rauš

Skvěle jsme se bavili, vína byla famozní. Toto vinařství rozhodně stálo

za TO.

Míša
Miša a AndreaAZ